Birds on Electrogrid

Naujienos

Stebėkite pelėsakalių šeimos gyvenimą tiesiogiai

Stebėkite pelėsakalių šeimos gyvenimą tiesiogiai

Miestuose vis labiau įsismarkaujant pastatų renovacijai, daugelis pelėsakalio perimviečių ir tinkamų veistis vietų yra sunaikinama vykdant pastatų apšiltinimą, įvairias pasatų nišas užaklinant. Todėl prieš kelis metus Klaipėdos universiteto ir LOD draugijos nariai atliko eksperimentą-bandymą Klaipėdoje ir aplink miestą buvo iškelti pelėsakalių perėjimui tinkami inkilai. Mieste ir aplink jį per kelis metus buvo iškelti 9 inkilai, dalyje iš jų paukščiai sėkmingai įsikūrė jau pirmaisiais metais.

Viena pora perėjo ant Klaipėdos universiteto pastato iškeltame inkile, kitos 4 poros pavieniuose laukų medžiuose iškeltuose inkiluose. Suomijoje, Danijoje ir kitose Europos valstybėse didžioji dalis pelėsakalių populiacijos peri inkiluose. Visos Lietuvoje iškeltuose inkiluose perėjusios šeimynos sėkmingai išaugindavo nuo 4 iki 6 jauniklių, tie patys paukščiai inkilus perėjimui naudojo 3 metus iš eilės. Šis sėkmingas pavyzdys patvirtino, kad dirbtinės lizdavietės gali būti sėkmingai naudojamos pelėsakalių. Todėl LOD su projekto partneriu Litgrid AB LIFE+ projekto „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ Nr. LIFE13 BIO/LT/001303metu planuoja šalyje ant aukštos įtampos elektros perdavimo linijų stulpų iškelti 500 inkilų. Tikimasi, kad iškelti inkilai padės gausinti šių retų paukščių perinčių porų skaičių Lietuvoje. Todėl labai tikimasi, jog pelėsakaliai noriai užims jiems pasiūlytas naujas perimvietes.

Iki 2016 m. pelėsakalių veisimosi pradžios, t.y. balandžio 1 d., įgyvendinant minėtą projektą buvo iškelti 309 inkilai. Pirminių stebėjimų duomenimis, kai kuriose šalies vietose, pavyzdžiui, Klaipėdos apylinkėse, pelėsakaliai užėmėm ne mažiau kaip 20 proc. jiems pasiūlytų naujų būstų. Šie paukščiai ne pirmus metus įsikūrė ir Vilniaus bei Alytaus apylinkėse iškeltuose inkiluose. Įsibėgėjus veisimosi sezonui, šių metų liepos pradžioje, planuojama patikrinti visų iškeltų inkilų užimtumą.

O šiuo metu kviečiame iš arčiau susipažinti su pelėsakalių šeimos gyvenimu tiesioginėje transliacijoje iš projekto stebimo inkilo Klaipėdos universiteto teritorijoje. Nenustebkite čia esančių jauniklių gausa – ornitologai į šį inkilą, be „tikrųjų“ jo gyventojų, priglaudė kelis jauniklius iš Klaipėdos uoste netyčia sunaikintos perimvietės (lizdas aptiktas išmontuojant kraną). Taigi, visi galite pasižiūrėti kaip sekasi gerokai pagausėjančiai šeimynai palikti jų gimimo ir augimo vietą.

Inkilų pelėsakaliams iškėlimo vietos:

 

Inkilas pelėsakaliams:


Grįžti

Projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) finansuoja Europos Sąjungos aplinkos finansinis mechanizmas „LIFE+“, LR Aplinkos ministerija ir projekto partneriai. Projekto pradžia – 2014 m. birželis, planuojama pabaiga – 2018 m. liepa.