Birds on Electrogrid

Naujienos

Projektas sėkmingai įgyvendina paukščių apsaugos priemones šalies aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkle

Projektas sėkmingai įgyvendina paukščių apsaugos priemones šalies aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkle

Projekto įgyvendinimo metu numatyta diegti priemones, kurios apsaugos paukščius nuo trumpojo jungimo, sieks sumažinti paukščių atsitrenkimų į laidus skaičių, didinant laidų vizualizaciją. Taip pat numatyta iškelti inkilus pelėsakaliams ant aukštos įtampos atramų didesnėje šalies teritorijos dalyje.
Pirmaisiais projekto metais buvo įgyvendinamos projekto administravimo, viešinimo, monitoringo, o taip pat praktinių gamtosauginių priemonių parengiamosios veiklos. Tuo tarpu nuo 2015 metų pavasario pradėtos ir visos projekte numatytos praktinės, paukščių apsaugai skirtos veiklos. Jų įgyvendinimas vyksta sparčiai ir jau fiksuoti kai kurie teigiami poveikio rezultatai.
Per šešis šių metų mėnesius, LIGRID dalyje pagal projekto paraišką numatytų pavojingiausių paukščiams vietų laidų matomumas buvo padidintas ant jų uždėjus 922 specialiai tam pagamintas baltos spalvos spirales. Be to, dvejose, ypač pavojingose paukščiams vietose išskirtiniam laidų vizualizacijos padidinimui buvo iškabinti specialūs pakabukai (angl. „bird diverters“). Paukščių, pagrinde baltųjų gandrų, apsaugai nuo žūties dėl trumpo sujungimo pagal projekto pradžioje parengtą studiją buvo įrengtos specialios apsaugos priemonės – 2177 „šakutės“ ir 1601 „lėkštutė“. „Šakutės“ neleidžia paukščiams nutūpti pavojingose aukštos įtampos elektros perdavimo linijų atramų vietose, o „lėkštutės“, kurios įrengiamos virš minėtų atramų izoliatorių, sumažina trumpo jungimo galybes.
Be paukščių apsaugos priemonių, ant aukštos įtampos elektros perdavimo linijų stulpų, pagal projekto pradžioje parengtos studijos rekomendacijas, buvo iškelta 90 inkilų pelėsakaliams. Kaip jau rašėme, prie trijų iš jų jau stebėtos pelėsakalių poros, nors iki šios rūšies veisimosi sezono pradžios buvo iškabinta tik apie dešimt inkilų. Inkilai kabiname tokiame aukštyje, kad juos būtų saugu tikrinti ir nenutraukus aukštos įtampos elektros perdavimo elektros linijose.
Šiuo metu visų projekto praktinių gamtosauginių priemonių įgyvendinimas tęsiamas. Visų paminėtų įgyvendintų veiklų nuotraukos pateikiamos žemiau esančioje galerijoje.


Grįžti

Projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) finansuoja Europos Sąjungos aplinkos finansinis mechanizmas „LIFE+“, LR Aplinkos ministerija ir projekto partneriai. Projekto pradžia – 2014 m. birželis, planuojama pabaiga – 2018 m. liepa.