Birds on Electrogrid

Projektą aplankė Europos Komisijos atstovas

Projektą aplankė Europos Komisijos atstovas
2019 m. kovo 12-13 d. Lietuvoje lankėsi Europos Komisijos atstovas Santiago Urquijo Zamora, kuris kartu su projekto monitoringo eksperte Viktorija Maceikaite susitiko su projektą įgyvendinusių organizacijų -Lietuvos ornitologų draugijos ir AB „Litgrid“, darbuotojais. Susitikimo metu buvo pristatyti projekto pasiekimai, taip pat buvo aptartas ilgalaikis įdiegtų priemonių aukštosios įtampos perdavimo tinkluose poveikis paukščiams ir ateities planai. Vėliau svečiai turėjo progą aplankyti vieną iš projekto regionų – teritorijas Aukštaitijos regione: Kretuono ežero bei Salako apylinkės, kur buvo įdiegtos laidų matomumą didinančios priemonės ir dirbtinės lizdavietės paprastiesiems pelėsakaliams. Prieš tai aplankyti Vilniaus m. apylinkėse, šalia Trakų Vokės įrengti inkilai, kuriuose pelėsakaliai peri jau ne vienerius metus. Čia taip pat apžiūrėtos įdiegtos paukščių apsaugos priemonės, siekiant apsaugoti juos nuo trumpo elektros jungimo.
 
Europos Komisijos atstovas teigiamai įvertino projekto pasiekimus – po linijomis su įrengtomis laidų matomumą didinančiomis priemonėmis paukščių žūties atvejų skirtingais mėnesiais buvo nuo 1,2 iki 4 kartų mažiau, lyginant su linijomis, kurių laidų matomumas nebuvo gerinamas, aukštosios įtampos linijų atsijungimų, sukeliamų paukščių ženkliai sumažėjo, o maždaug 40 proc. paprastojo pelėsakalio populiacijos peri ant elektros linijų atramų įrengtose dirbtinėse lizadavietėse.
 
Šiuo metu yra rengiama galutinė projekto ataskaita, kurią patvirtinus Europos Komisijai, bus paskelbta interneto svetainėje.
 

Grįžti

Projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) finansuoja Europos Sąjungos aplinkos finansinis mechanizmas „LIFE+“, LR Aplinkos ministerija ir projekto partneriai. Projekto pradžia – 2014 m. birželis, planuojama pabaiga – 2018 m. liepa.