Birds on Electrogrid

Pelėsakalių perėjimo sezono apžvalga ir inkilų užimtumas 2017 metais

Pelėsakalių perėjimo sezono apžvalga ir inkilų užimtumas 2017 metais

Pelėsakaliai Lietuvoje nėra labai įprasta perinti rūšis, šalies populiacija iki projekto pradžios buvo vertinama 150-300 perinčių porų. Projekto metu yra numatyta paprastiesiems pelėsakaliams iškelti 500 inkilų, 2017 metais jau buvo iškelti 445 inkilai. 

Inkilų užimtumo tikrinimas buvo atliekamas nuo birželio vidurio iki liepos pabaigos ar net rugpjūčio pradžios, intensyviausiu jauniklių auginimo metu. Šiemet daugiau ne įprastai buvo vėlyvų vadų. Paprastai pelėsakaliai perėti pradeda balandžio pabaigoje, bet šiemet daugiau porų suvėlavo ir perėti pradėjo tik gegužės mėnesį. Todėl tikrinimo metu buvo matomi jau ir apsiplunksnavę jaunikliai arba dar patelės šildančios mažus jauniklius. Kai kuriose vietos, kur galimas didesnis inkilų užimtumas, inkilai tikrinami po du kartus. Nes pirmos apskaitos metu galima ir nepastebėti vėlai perinčios patelės, tuo tarpu po kelių savaičių jaunikliai jau būna ūgtelėję ir matomi pro inkilo landą. Apie inkilo užimtumą išduoda priekinė inkilo sienelė, kai ūgtelėję jaunikliai išmatomis nudažo ją baltais dryžiais. Todėl užimtus inkilus galima pastebėti iš tolo, kai kada pavyksta suskaičiuoti ir juose esančius didesnius jauniklius.

Patikrinus visus 445 inkilus buvo nustatytas 71 inkilas, kuris buvo naudojamas perėjimo sezonu. Iš jų net 65 inkiluose sėkmingai perėjo ir jauniklius užaugino pelėsakaliai, tai yra 14,6% visų iškeltų inkilų. Palyginimui 2016 metais iš 303 inkilų pelėsakaliai perėjo 35 inkiluose.  Šiais metais vidutinis inkile buvusių jauniklių skaičius yra 4,2 individai, iš viso apie pusėje užimtų inkilų buvo suskaičiuoti 193 jaunikliai, 84 daugiau nei pernai.

Didžiulė staigmena buvo labai sėkmingas inkilų užimtumas pajūrio ir Dzūkijos regionuose (žiūr. Lentelę žemiau). Vien tik Klaipėdos regione perėjo 39 poros, t. y. 20 daugiau nei pernai.  Alytuje inkilų užimtumas išaugo 60%: pernai perėjo 7 poros, o šiemet buvo užimta 12 inkilų. Aplink Kauną šiemet buvo užimti jau 5 inkilai. Nepakitęs užimtų inkilų skaičius liko apie Vilnių – 4 inkilai.  Panašu, kad paukščiai plečia savo perėjimo teritoriją įsikurdami vis naujuose inkiluose. Jei vienais metais gali būti randami du užimti inkilai ant vienos elektros linijos atramos, tai kitais metais yra didelė tikimybė gretimuose inkiluose taip pat aptikti perinčius paukščius. Be minėtų rajonų paukščiai užėmė inkilus ir Ukmergės, Jonavos, Prienų r. Reikia paminėti, kad geriausias užimtumas pasiekiamas praėjus 4-5 metams po inkilų iškėlimo. Tačiau jau dabar labai smagu matyti, kad vos per 3 metus pavyko beveik trečdaliu padidinti Lietuvoje perinčių pelėsakalių porų skaičių.

Visą žemėlapį su iškeltais inkilais Lietuvoje ir jų užimtumą galimą pažiūrėti šioje nuorodoje: http://corpi.lt/data/lizdai/

 

Ant aukštos įtampos elektros perdavimo atramų iškeltų inkilų užimtumas.

 

Rajonas

2016 metai

2017 metai

Alytaus r.

7

12

Jonavos r.

 

1

Jurbarko r.

 

1

Kauno r.

3

5

Kėdainių r.

1

 

Klaipėdos m.

6

22

Klaipėdos r.

8

13

Kretingos r.

3

3

Palangos m.

1

1

Prienų r.

 

1

Trakų r.

1

1

Ukmergės r.

 

1

Vilniaus m.

4

4

Vilniaus r.

1

 

Viso užimtų inkilų.

36

65


Grįžti

Projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) finansuoja Europos Sąjungos aplinkos finansinis mechanizmas „LIFE+“, LR Aplinkos ministerija ir projekto partneriai. Projekto pradžia – 2014 m. birželis, planuojama pabaiga – 2018 m. liepa.