Birds on Electrogrid

Pelėsakalių perėjimo sezonas 2015 metais

Pelėsakalių perėjimo sezonas 2015 metais

Vykdant „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) (toliau – Projektas), Vakarų Lietuvoje jau iškelta apie pusė numatytų inkilų, kurie kabinami ant aukštos įtampos stulpų. Pelėsakaliai turėtų įsikurti numatytose vietose. Šiais metais juose paukščiai neįsikūrė, nes inkilai buvo iškelti, kuomet pelėsakaliai jau buvo pasirinkę veisimosi vietas arba jau perėjo.

Tačiau Vakarų Lietuvoje Lietuvos ornitologų draugijos ir Klaipėdos universiteto iniciatyva inkilai pelėsakaliams buvo pradėti kelti jau prieš keturis metus. Dalyje inkilų paukščiai peri visus tuos  metus iš eilės. Inkilai buvo iškelti pavieniuose medžiuose ar ant Klaipėdos miesto pastatų.  Nors ši vasara buvo labai sausa ir palyginus šalta, tačiau, atrodo, kad pelėsakalių vadų dydžiui tai įtakos neturėjo. Pelėsakaliai šiemet išvedė rekordinio dydžio vadas. Viena pora, perėjusi ant Klaipėdos universiteto pastato, sėkmingai užaugino net septynis jauniklius. Ant to pačio pastato kitame inkile perėjusi pora užaugino tris jauniklius. Dirbtinėse lizdavietėse pavieniuose medžiuose perėjusioms poroms šis sezonas taip pat nebuvo prastas: dvi poros išperėjo ir užaugino po 6 jauniklius, dar dvi poros – po 5 jauniklius. Visi aprašytų vadų jaunikliai buvo sužieduoti sulaukę apie 2 savaičių amžiaus.

Šiuo metu pajūrio regione, be aukščiau minėto Projekto metu ant aukštos įtampos linijų stulpų iškeltų inkilų pelėsakaliams, dar 20 jų yra kitose vietose: 16 inkilų iškelta atokiau miestų laukuose augančiuose pavieniuose medžiuose, o keturi inkilai įrengti ant įvairių pastatų Klaipėdos mieste. Kai kurie inkilai iškelti prieš keturis, kiti prieš du ar vienerius metus. Kasmet vis daugiau porų užima anksčiau nenaudotus inkilus – kasmet aptinkame po vieną ar dvi naujas perinčias poras. Pastebėta, kad paukščiai greičiau užima miesto teritorijoje ant aukštų pastatų iškeltus, o ne greta miesto medžiuose esančius inkilus. Kai kada inkilai sulaukia gyventojų tik praėjus keleriems metams po jų iškėlimo.

Įsibėgėjant Projektui, sparčiai daugėja ant aukštos įtampos linijų atramų keliamų inkilų pelėsakaliams, kurie kabinami visoje Lietuvoje. Pirmieji inkilai buvo iškabinti įpusėjus pavasariui. Kol kas tik pavieniai iškelti inkilai buvo užimti paukščių – du Vilniaus ir vienas Alytaus rajonuose. Ateinančiais metais tikimės sulaukti daugiau „naujakurių“, juolab jog iki pavasario jų planuojama iškelti ne mažiau 150.

J. Morkūno nuotraukos


Grįžti

Projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) finansuoja Europos Sąjungos aplinkos finansinis mechanizmas „LIFE+“, LR Aplinkos ministerija ir projekto partneriai. Projekto pradžia – 2014 m. birželis, planuojama pabaiga – 2018 m. liepa.