Birds on Electrogrid

Stebėkite gyvai ketvirtąjį pelėsakalių šeimynos sezoną!

Stebėkite gyvai ketvirtąjį pelėsakalių šeimynos sezoną!
Pamėgę stebėti ant Klaipėdos universiteto stogų įsikūrusios paprastųjų pelėsakalių šeimynos gyvenimą, gali ir vėl tai daryti – šeimyna grįžo į inkilą, šiuo metu patelė dar vis deda kiaušinius ir tuo pačiu metu juos peri. Patinas kas kelios valandos atneša patelei sugautą grobį, o kol patelė lesa, jis užsiima kiaušinių šildymu. Pernai šį inkilą sėkmingai paliko šeši jaunikliai, tuo tarpu kai kitos poros vidutiniškai užaugino po tris jauniklius.
 
Įgyvendinant projektą 2014-2018 m. visoje Lietuvos teritorijoje buvo iškelta 580 inkilų šiems Lietuvos Raudonosios knygos paukščiams. Inkilai buvo įtaisyti ant aukštosios įtampos elektros perdavimo atramų, 2018 m. stebėsenos duomenys parodė, kad apie 1/3 visų iškeltų inkilų buvo naudojami. Skaičiuojama, kad šiuo metu apie 40 proc. nacionalinės populiacijos peri dirbtiniuose inkiluose, tai rodo, kad viena pagrindinių priežasčių, kodėl pelėsakalių populiacija Lietuvoje buvo nepakankamai gausi, būtent ir buvo perėjimui tinkamų vietų trūkumas.
 
Linkime pelėsakaliams sėkmingo perėjimo sezono!
Tiesioginę transliaciją galite stebėti čia arba naujienos apčioje.
 
 

Grįžti

Projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) finansuoja Europos Sąjungos aplinkos finansinis mechanizmas „LIFE+“, LR Aplinkos ministerija ir projekto partneriai. Projekto pradžia – 2014 m. birželis, planuojama pabaiga – 2018 m. liepa.