Birds on Electrogrid

Pažintinė išvyka Pietų Lietuvoje ir Žuvinto apylinkėse

Pažintinė išvyka Pietų Lietuvoje ir Žuvinto apylinkėse

2018 m. rugsėjo 19 d. Lietuvos ornitologų draugija organizavo pažintinę išvyką Pietų Lietuvoje ir Žuvinto apylinkėse. Išvykos dalyviams buvo pristatyta 2014-2018 m. Lietuvos ornitologų draugijos kartu su aukštos įtampos elektros energijos perdavimo sistemos operatoriumi AB „Litgrid“ įgyvendinamo projekto „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ LIFE13 BIO/LT/001303 (toliau – Projektas) praktinių, paukščių apsaugai skirtų veiklų, rezultatai. Išvykoje dalyvavo žiniasklaidos atstovai, komunikacijos ir viešinimo specialistai. LR Energetikos ministerijos, AB "Litgrid" įvairių sryčių specialistai.

Vykome į Žuvinto biosferos rezervato apylinkes, kuriose pavasarinės ir rudeninės migracijos metu telkiasi gausūs migruojančių paukščių būriai. Rudenį Žuvintas išsiskiria migruojančių žąsų ir gervių gausa. Tačiau skaitlingos sparnuočių santalkos susiduria su įvairiais pavojais, vienas jų – aukštos įtampos elektros perdavimo linijos. Maitindamiesi ir perskrisdami sparnuočiai neretai susiduria su laidais, o kartais žūsta dėl trumpo jungimo.

Siekiant sumažinti paukščių žūtis, Projekto metu LOD kartu su AB „Litgrid“ skirtingose šalies vietose įdiegė įvairias paukščių apsaugos priemones („šakutės“ ir “lėkštelės“ tipo apsaugas, spirales, šviesą atspindinčius ir laidų matomumą gerinančius pakabukus). Be to, projekto metu ant aukštos įtampos elektros linijų atramų iškelta 530 inkilų Lietuvoje nykstantiems pelėsakaliams. Džiugu, kad nemažoje jų dalyje šie paukščiai jau sėkmingai įsikūrė ir išaugino daugiau nei 500 jauniklių.

Išvykos metu supažindinome su visomis projekto metu įdiegtomis paukščių apsaugos priemonėmis, taip pat stebėjome migruojančių paukščių būrius Žuvinto ežere ir jo apylinkėse, Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis ir LOD darbuotojai-ornitologai (Liutauras Raudonikis, Marius Karlonas, Eglė Pakštytė, Gediminas Petkus) papasakojo apie Žuvinto biosferos rezervatą, galimybes geriau pažinti jo turtingą ornitofauną, ypač saugomas sparnuočių rūšis, pristatė projekto įgyvendintas veiklas.


Grįžti

Projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) finansuoja Europos Sąjungos aplinkos finansinis mechanizmas „LIFE+“, LR Aplinkos ministerija ir projekto partneriai. Projekto pradžia – 2014 m. birželis, planuojama pabaiga – 2018 m. liepa.