Birds on Electrogrid

Pelėsakalių perėjimo sezono apžvalga ir inkilų užimtumas 2016 metais

Pelėsakalių perėjimo sezono apžvalga ir inkilų užimtumas 2016 metais

Besibaigiant vasarai, ir tikrai pasibaigus pelėsakalių perėjimo sezonui, galime įvertinti projekto metu iškeltų inkilų užimtumą ir panaudojimą. Lietuvoje perinti pelėsakalių populiacija yra vertinama tik 150-300 porų. Todėl bet koks šios rūšies paukščių pagausinimas turi reikšmingą teigiamą efektą Lietuvos populiacijai.

Iki perėjimo pradžios 2016 metais pelėsakaliams Lietuvoje buvo iškelta 300 inkilų ant elektros perdavimo atramų įvairiuose Lietuvos regionuose (žr. paveikslą žemiau). Inkilai buvo tikrinami nuo birželio vidurio iki liepos vidurio. Šiuo periodu galima užregistruoti abi pelėsakalių perėjimo „bangas“. Jau ankščiau Lietuvoje buvo pastebėta pelėsakalių subtilybė kai skirtingų porų paukščiai perėti pradeda net mėnesio skirtumu. Vienų porų jaunikliai jau būna beveik apsiplunksnavę ir netrukus paliks inkilą, kai kituose inkiluose būdavo dar perimi kiaušiniai. Todėl pirmos apskaitos metu galima suregistruoti ankstyvas poras, o vėlesnės apskaitos metu galima atrasti pirmosios apskaitos metu praleistus užimtus inkilus ir suskaičiuoti juose esančių jauniklių skaičių. Apie inkilo užimtumą išduoda priekinė inkilo sienelė, kai ji nuo jauniklių išmatų nusidažo baltai.

Patikrinus visus inkilus buvo nustatytas 55 inkilų naudojimas perėjimo sezonu, 34 inkiluose (11,3 proc. nuo visų iškeltų inkilų) pelėsakaliai sėkmingai perėjo ir išaugino jauniklius. Vidutiniškai inkiluose buvo po 5,2 jauniklius. Dažniausiai inkiluose būdavo suskaičiuojama nuo 4 iki 6 jauniklių. Iš viso buvo suskaičiuoti 109 jaunikliai, dar keliuose inkiluose nepavyko nustatyti tikslaus jauniklių skaičiaus.

Pelėsakalių vada projekto metu iškeltame inkile. Juliaus Morkūno nuotrauka.

 

Didžiausias inkilų užimtumas buvo arti didžiųjų miestų. Daugiausiai pelėsakalių perėjo vakarų Lietuvoje: Klaipėdos mieste – 5, Klaipėdos raj. – 8, Kretingos raj. ­­– 3 ir Palangos mieste – 1 pora. Alytaus rajone perėjo 7 poros,  Vilniaus mieste – 4 poros, Kauno raj. – 3 poros. Sėkmingai po vieną vadą užaugino pėlėsakaliai perėję Kėdainių, Jurbarko, Trakų rajonuose.  Taip pat viename inkile prie Dumpių, Klaipėdos rajonas, buvo aptiktas pelėsakalis su baltu plastikiniu žiedu -N91 (žr. paveikslą žemiau). Gavus atsakymą iš žiedavimo centro paaiškėjo, kad šis pelėsakalis, dar neskraidantis jauniklis buvo žieduotas Mozawieckie regione Lenkijoje, už 407 km nuo dabartinės perėjimo vietos. Vadinasi Lietuvoje sėkmingai perėjo antrametė patelė iš Lenkijos. Džiugu, kad projekto veiklas teigiamai įvertina ir kitoje šalyje išperėti paukščiai, kurie sėkmingai gausina Lietuviškos dalies pelėsakalių populiaciją.

Klaipėdos rajone perėjusi Lenkijoje žieduota pelėsakalio patelė. Viliaus Paškevičiaus nuotrauka.

 

Visą žemėlapį su iškeltais inkilais Lietuvoje ir jų užimtumą galima pažiūrėti čia >>

 

 


Grįžti

Projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) finansuoja Europos Sąjungos aplinkos finansinis mechanizmas „LIFE+“, LR Aplinkos ministerija ir projekto partneriai. Projekto pradžia – 2014 m. birželis, planuojama pabaiga – 2018 m. liepa.