Birds on Electrogrid

Dar viena aukštos įtampos elektros linija tapo draugiška aplinkai

Dar viena aukštos įtampos elektros linija tapo draugiška aplinkai

Kauno miestas, o tiksliau Nemuno atkarpa miesto teritorijoje, yra svarbiausia vandens paukščių žiemovietė kontinentinėje šalies dalyje. Dėl išskirtinių sąlygų, kurios susidarė pastačius Kauno hidroelektrinę (KHE), tekančio vandens atviri ruožai čia išlieka net ir pačiais šalčiausiais žiemos mėnesiais. Vandens paukščiams tokios vietos yra itin svarbios, kai užšąla net ir patys didžiausi Lietuvos ežerai, kiti vandens telkiniai. Tuomet žemiau KHE prieglobstį randa tūkstančiai vandens paukščių.  Pastarąją žiemą šalčiai laikėsi tik vieną mėnesį, tačiau to pakako, kad į Kauną suskristų įspūdingas sparnuočių skaičius. Šių metų sausio 16 d., žiemojančių vandens paukščių apskaitų metu stebėtojai čia suskaičiavo rekordinį šiai teritorijai paukščių kiekį — 15 156 paukščius.



Natūralu jog toks gausus paukščių skaičius, tokioje, iš dalies mažoje teritorijoje, neretai susiduria su įvairiais sunkumais: maisto trūkumas, ligos, plėšrūnų įtaka ir pan. Todėl ne visiems pavyksta sulaukti pavasario. Bet tai yra natūrali atranka, kurios dėka išlieka tik stipriausi individai, kurie yra ir svarbiausi rūšies populiacijai. Bet Kaune paukščiai susiduria ir su kita problema, dėl kurios taip pat žūsta ne vienas net ir visiškai sveikas, stiprus sparnuotis — aukštos įtampos elektros linijų laidai.

Trijose vietose Nemuno upę kertantys aukštos įtampos elektros laidai kelia pavojų virš Nemuno skraidantiems vandens paukščiams, iš kurių bene labiausiai nukenčia gulbės. Skrydžio metu nepastebėjusios laidų, sunkūs ir nemanevringi paukščiai neretai į juos įsirėžia. Toks susidūrimas geriausiu atveju baigiasi stipriais sumušimais ir kaulų lūžiais, o neretai ir žūtimi.

Suprasdami tokios problemos mastus ir svarbą, Lietuvos ornitologų draugija (LOD) ir AB LITGRID nuo 2014 m. pradėjo įgyvendinti bendrą ES aplinkos finansinės programos „LIFE+“ finansuojamą projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“, Nr. LIFE13 BIO/LT/001303. Viena iš projekto veiklų apima aukštos įtampos elektros laidų matomumo didinimą, kabinant specialius pakabukus, kurie elektros laidus padaro lengviau pastebimus ir taip paukščiai išvengia susidūrimų su jais. Ši priemonė nėra veiksminga šimtu procentu (gamtoje to pasiekti praktiškai neįmanoma), tačiau ženkliai sumažina susidūrimų skaičių.



Vienos tokių linijų Žemuosiuose Šančiuose laidų matomumas buvo padidintas jau 2013-2014 m. žiemą (nuotrauka viršuje). O šią žiemą vizualizuota dar viena itin svarbi atkarpa ties Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrine. Greta kelio per užtvanką besidriekiančios aukštos įtampos elektros linijos buvo itin pavojingos paukščiams, kurie perskridinėdavo iš žemupio į Kauno marias. Š. m. vasario 8 d. AB LITGRID pradėti darbai buvo pabaigti per keturias dienas. Darbų metu specialiais pakabukais buvo pažymėti vienos linijos 4 laidai (nuotrauka žemiau).  



Tikimės jog Lietuvos ornitologų draugijai ir toliau bendradarbiaujant su elektros perdavimo operatoriais, rasime geriausią kompromisinį sprendimą elektros naudotojams ir paukščių labui. Taip pat prašome visų piliečių, kurie žino vietų kur paukščiai žūva nuo aukštos įtampos laidų (ne tik virš upių), pranešti Lietuvos ornitologų draugijai: Mariui Karlonui (tel. 8 651 20363; marius.karlonas@birdlife.lt) arba Lietuvos ornitologų draugijos sekretoriatui (tel. 8  (5) 213 0498; lod@birdlife.lt).

 

Mariaus Karlono nuotraukos.


Grįžti

Projektą „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštos įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“ (LIFE13 BIO/LT/001303) finansuoja Europos Sąjungos aplinkos finansinis mechanizmas „LIFE+“, LR Aplinkos ministerija ir projekto partneriai. Projekto pradžia – 2014 m. birželis, planuojama pabaiga – 2018 m. liepa.